Connect Marketing

Julklappar till anställda

Visa mer

Vad gäller kring julklappar och andra gåvor till anställda?

Om du får en gåva från din arbetsgivare är det oftast en skattepliktig förmån. Men det finns några undantag. Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor är skattefria om marknadsvärdet inte överstiger ett visst belopp. 

Gränsen för en skattefri julgåva 2023:

En julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 500 kronor (inklusive moms).

 

Regler kring olika typer av företagsgåvor:

Julgåva

Gåvan ska ges till alla anställda eller till en större grupp av de anställda.

Jubileumsgåva

Gåvan ges till en anställd när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. En skattefri jubileumsgåva får alltås inte ges oftare än i 25-årsintervaller.

Minnesgåva

Gåvan kan enligt Skatteverket ges skattefritt till en varaktigt anställd (en anställning om minst sex år) under någon av följande förutsättningar:

  • Den anställde uppnår en viss ålder (jämna födelsedagar från och med att den anställde fyller 50 år).

  • Efter en längre tids anställning (minst 20 år).

  • När anställningen upphör.

Varje anställd kan få skattefria minnesgåvor från samma arbetsgivare vid högst två tillfällen, och ett av dessa två tillfällen måste då vara när anställningen upphör.

 

Skattefri eller inte – vad innebär det för dig som arbetsgivare?

Om gåvorna till dina anställda är skattefria innebär det att du som arbetsgivaren inte behöver betala arbetsgivaravgift på gåvorna. Men om du t.ex. ger en julgåva till ett värde av 600 kronor inkl moms, och därmed överstiger gränsbeloppet på 500 kronor inkl moms, så måste du som arbetsgivare betala arbetsgivaravgift på hela beloppet för gåvan.

Kom också ihåg att så länge en gåva är skattefri är den också avdragsgill, men om gåvans värde inkl moms överstiger det aktuella gränsbeloppet för skattefrihet är den inte längre avdragsgill.

Det finns med andra ord goda skäl att hålla koll på gränsbeloppen.  

Läs mer på Skatteverkets hemsida

 

Några av våra bästsäljande företagsjulklappar

Är det dags att köpa in årets företagsjulklappar? Här nedan listar vi några av våra hetaste produkter. Vi har tusentals heta produkter så skulle du inte hitta något passande här nedan kan du klicka här för fler heta gåvor.